آموزش گیتار

آموزش گیتار ، توضیح و تاریخچه

آموزش گیتار یکی از پرطرفدار ترین آموزش بین ساز های مختلف است. گیتار نوعی ساز زهی است که با پیک یا انگشت نواخته می‌شود و از این جهت که سیم های آن در اثر ارتعاش تولید صدا می‌کنند، به سازهای گروه کوردوفون (به انگلیسی Cordophones)یا زه صدا تعلق دارد. این ساز علاوه بر داشتن قدمت تاریخی قابل توجه (چه از لحاظ ساختار آن و چه از لحاظ تکنیک‌های نوازندگی) توانسته‌ است، هم‌ گام با تحولات موسیقی غرب پیشرفت چشمگیری داشته باشد؛ که در نتیجه گونه‌های متفاوتی از آن بوجود آمده و هم اکنون جایگاه ویژه‌ای در موسیقی جهان دارد.

آموزش گیتار

واژه guitar در زبان انگلیسی، gitarre در آلمانی و guietare در فرانسوی همگی مشتق شده از واژه guitiarra در زبان اسپانیایی هستند که آن خود از واژه قیثاره در زبان عربی اندلسی مشتق شده‌است. این واژه نیز خود مشتق شده از واژه لاتین cithara است که نسبت آن به واژه κιθάρα kithara در یونانی باستان می‌رسد. این واژه یونانی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از واژه پارسی کهن سیه‌تار (سه‌تار) آمده‌است. روایت‌های متفاوتی درمورد تاریخچه گیتار وجود دارد؛ عده‌ای بر این عقیده‌اند که گیتار از مصر سرچشمه گرفته‌است و عده‌ای نیز بر این نظرند که آن از سیتارای یونانی-آشوری (Greek Assyrian Cithara)  که به وسیله رومی‌ها به اسپانیا آورده شده، گرفته شده‌است. گیتار نتیجه تحول لوت در اروپا است. لوت نیز خود تحول یافته عود به (عربی العود = چوب) و بربط است.

فته می‌شود زریاب نامی عود را به اندلس آورد و از آن پس این ساز در اسپانیا و دیگر مناطق آسیا رایج شد. در زمان حکومت اسلام در اسپانیا، این ساز توسط زریاب دارابگردی و چند تن از شاگردانش به اندلس برده شد. در آن زمان به گیتار، کیتارا یا قیتارا می‌گفتند و نام کنونی آن برگرفته از همین نام است. در واقع وجود پسوند تار در نام گیتار می‌تواند موید این باشد که گیتار سازی ایرانی است.

زریاب در ابتدا در اسپانیا شروع به آموزش گیتار کرد و مدرسه موسیقی خود را در زمان عباسیان در آندلس بنا کرد. جد بزرگ تمام سازهایی که ما به عنوان کوردوفون از آن‌ها یاد کردیم یک کمان موسیقی است که تنها یک سیم ساده به دو سر آن متصل بوده‌است که با کشیدن و رها کردن سیم، صدایی در کمان ایجاد می‌شده و این صدا به وسیله یک تقویت‌کننده صوت که به آن متصل بوده تقویت می‌شده است. از آنجا که این سیم تنها یک صدای ساده ایجاد می‌کرده برای داشتن چندین صدا ابتدا یک سیم دیگر و سپس چندین سیم به اندازه‌های کوتاه‌تر به کمان بسته شده و از این طریق چندین صدا تولید گردیده است.

ازدیاد این سیم‌ها و افزوده شدن یک جعبه تشدید صوت، منجر به اختراع چنگ کمانی (Harp Arquee) گردید. سپس‌سازی متشکل از مجموعه‌ای از سیم‌ها به نام لیر ظهور کرد که در آن سیم‌هایی به طول مساوی کار گذاشته شده بود. یونانی‌ها دو نوع لیر داشتند، یکی به نام لیرا و دیگری به نام کیتارا.کیتارا به وسیله رومی‌ها تغییر شکل یافت.

نام گیتار نیز از همین کلمه گرفته شده‌است. بعدها رومی‌ها برای نخستین بار سازهایی چون سیتارا، پاندورا Pandora و فیدیکولا( Fidicula ) را نواختند و از این راه آلات کوردوفن در تمام اروپا رواج یافت. در واقع نخستین گیتارهای واقعی در آغاز دوره رنسانس به ظهور رسید. این گیتارها به دلیل داشتن بدنه‌ای باریک و شکلی مدور متمایز بودند.

به تدریج در قرن‌های چهارده و پانزده پسوندهای موریسکا و لاتینا حذف شد و در سراسر اروپا آلات موسیقی خانواده گیتار با اسم‌هایی از قبیل: گیتارا، گیترنه، گیترن( (Giteren (سازی سیمی مفتولی و منسوخ شده شبیه به گیتار که به زبان فرانسوی گیترنه و به زبان اسپانیایی گیتارا گفته می‌شد) و شیتارا معین شدند. در همان زمان گروه زیادی از سازهای خانواده کوردوفن، با اسم‌هایی از قبیل: ویهوئلا (Vihuela) در اسپانیا و ویولا (Viola) در ایتالیا خوانده می‌شدند، که بعضی از این سازها با آرشه (de arco)، بعضی با مضراب (de penola) و بعضی دیگر هم با انگشت (de mano) نواخته می‌شدند.

بعدها از ویهوئلای انگشتی (Vihuela de mano) نوعی گیتار به وجود آمد. در طی قرن‌های چهارده و پانزده در شکل گیتار و ویهوئلای انگشتی تغییرات قابل توجه‌ای به وجود می‌آید، به تدریج در پهلوهای آن‌ها فرورفتگی ایجاد می‌شود و در قرن شانزده هر دو ساز آشکارا شبیه گیتار می‌شوند. در قرن شانزده این دو ساز در اسپانیا بسیار رایج بودند و نوازندگی با انگشت به حدی عمومیت پیدا کرد که پسوند انگشت (de mano) در این کشور به کلی از اسم این سازها حذف شد.

آموزش گیتار

انواع گیتار و آموزش گیتار

برای آغاز آموزش گیتار خوب است درباره تنوع گیتار بیشتر بدانید. این ساز دارای انواع مختلفی است که شما باید هنگام آموزش گیتار بدان نیز توجه کنید. گیتارها را به شیوه‌های مختلفی می‌توان دسته‌بندی کرد. در این بین اگر بخواهیم از لحاظ صوتی آن‌ها را دسته‌بندی کنیم، که مسلماً برای یک ابزار موسیقی مناسب‌ترین روش خواهد بود. از آن جایی که نحوه تولید صدای آکوستیک در گیتار ارتباط تنگاتنگی با نوع بدنه آن دارد، ناچار به استفاده از دسته‌بندی بدنه خواهیم بود: گیتار با بدنه چوبی تو خالی: انواع گیتارهای آکوستیک گیتار آکوستیک گیتاری است که وسیله‌ای جز بدنه آن صدای سیم‌ها را تقویت نمی‌کند،

صدای سیم‌ها تنها در بدنهٔ چوبی توخالی آن تقویت می‌شود و به گوش می‌رسد. این نوع از گیتار معمولاً شش سیم فلزی دارند که ضخامت آن‌ها از زیرترین سیم تا بم‌ترین سیم به‌طور معمول بین ۱۳ تا ۵۶ هزارم اینچ می‌باشد. بدنه از اتصال صفحه چوبی پشتی، صفحه چوبی جلویی، و دو قسمت چوبی انحنادار کناری ساخته می‌شود، که صفحهٔ بالایی معمولاً دارای سوراخ یا سوراخ‌های بزرگی است که به واسطه شکل و محل قرار گرفتنشان می‌توانند ویژگی‌های آکوستیکی خاصی به ساز بدهند. گونهٔ اسپانیایی گیتار آکوستیک با عنوان گیتار فلامنکو شناخته می‌شود، که نامش را از سبک زیبای فلامنکو به ارث برده‌است. گیتار زمانی وارد موسیقی فلامنکو شد که اسپانیایی‌ها فلامنکو را با سازهای دیگری می‌نواختند. پس از آن گیتار به شدت بر این موسیقی تأثیر گذاشت و هم اکنون کاملاً به آن وابسته‌است.

آموزش گیتار  

گیتار با بدنه چوبی نیمه خالی: انواع گیتارهای جاز و بلوز گیتار با بدنه چوبی توپر: انواع گیتارهای الکتریک گیتار با بدنه فلزی: انواع رزوناتور گیتارها را از جنبه‌های دیگری هم می‌توان دسته‌بندی کرد:

  • از نظر طول گام دسته (Scale Size):
    • تنور (با گام دسته در حدود ۲۱ تا ۲۳ اینچ)
    • معمولی (با گام دسته در حدود ۲۴ تا ۲۵٫۵ اینچ)
    • باریتون (با گام دسته در حدود ۲۶ تا ۲۸ اینچ)
    • بیس (با گام دسته در حدود ۳۰ تا ۳۶ اینچ)
  • از نظر تعداد و جنس سیم‌ها:
    • چهار و پنج سیم (معمول در انواع گیتاربیس)
    • شش سیم (معمول در انواع گیتار و گاهی در گیتاربیس)
      • از جنس فلز (معمول در انواع گیتار آکوستیک)
      • از جنس نایلون (معمول در انواع گیتار کلاسیک)
    • هفت و هشت سیم (گاهی در انواع گیتار الکتریک)
    • دوازده سیم به صورت شش سیم دوبله (گاهی در انواع گیتار الکتریک)
  • از نظر شیوه صدابرداری
    • آکوستیک (بدون واسطه توسط میکروفون(
    • الکتریک (با استفاده از پیکاپ(

 

آموزش گیتار و حرفه ای شدن در نواختن گیتار

برای آموزش گیتار به نکات زیر توجه کنید تا با سرعت بیشتری آموزش گیتار را به سرانجام برسانید.

1) يافتن يک معلم گیتار برای آموزش گیتار برای آموزش گیتار تحت تاثير گفته هاي افرادي که به شما ميگويند: شما به معلم گیتار نياز نداريد، قرار نگيريد! من شديدا به شما پيشنهاد ميکنم که به دنبال يک معلم گیتار واجد شرايط باشيد! چرا؟نکته مهم همين جاست. با وجود يک معلم گیتار و اينکه مجبور به انجام دادن کاري باشيد ، شما خيلي سريع تر و خيلي بهتر ياد ميگيريد .  

2)انجام تمرينات منظم برای آموزش گیتار هيچوقت زماني که خسته هستيد تمرين نکنيد، چون در اين هنگام شما تمرکز لازم براي تمريناتي که سودمند باشد و باعث پيشرفت شود را نداريد . تمرينات منظم نوازندگي گیتار  نياز به يک هماهنگي خوب و مهارت در خواندن موسيقي دارد . براي بدست آوردن بهترين نتايج در تمرينات نوازندگي گیتار ، روزانه حداقل به 20 تا 30 دقيقه تمرين منظم نياز است .

3) مشخص کردن هدف واقعي هنگام تمرين به منظور آموزش گیتار وقتي در حال خواندن و تمرين کردن يک اهنگ هستيد ، هدفتان را مشخص کنيد . اهنگي که از همه لحاظ درست و علمي باشد، پيدا کنيد و دانش و مهارت خودتان را با اون هماهنگ کنيد.

4) تقويت بينايي شما در خواندن برای بهتر شدن روند آموزش گیتار اگر شما هيچ مشکلي در خواندن نت هاي موسيقي نداريد خيلي سريع ميتوانيد اهنگ هاي جديدي را ياد بگيريد . کار بر روي مهارت در خواندن نت را با در اولويت قرار دادن تمرينات روزانه و اجراي چند ميزان از تمرينات جديد قطعات گیتار ، ادامه دهيد.

5) مطالعه کردن نوشته هاي در مورد اهنگسازان هنگام آموزش گیتار برای اینکه آموزش گیتار با سرعت بیشتری پیش برود، وقتي شما در حال نواختن يک قطعه سونات از موتزارت هستيد در حالي که هيچ چيز درباره زندگي اش نميدانيد، نميتوانيد خود را در قالب شخصيت اصلي داستان قرار دهيد و اين نواختن با احساس درست را براي شما مشکل تر ميکند. همه چيز در مورد آهنگساز مورد علاقه خود را ياد بگيريد و تلاش کنيد که راه هايي براي نواختن آهنگ هاي او همانند خودش پيدا کنيد . از آموزش گیتار نا امید نشوید و بدان ادامه دهید تا بتوانید بر این ساز مسلط شوید.

آموزش گیتار

راحتی در آموزش گیتار

برای آموزش گیتار همیشه راحت و آرام باشید قبل از اینکه تمرین را شروع کنید، به این نکته توجه کنید که همه شرایط باید برایتان مساعد باشد. صندلی یا نیمکت گیتارتان را طوری تنظیم کنید که راحت و در ارتفاع مناسب بنشینید. دقت کنید فضای کافی داشته باشد تا بتوانید دست ها و بازوهایتان را به راحتی حرکت دهید. نور محل تمرین باید مناسب باشد و نت های موسیقی (یا این کتاب) را به راحتی ببینید.

 تمرکز در آموزش گیتار

هنگام آموزش گیتار عواملی که تمرکزتان را به هم می زند حذف کنید دنیای امروز پر از چیزهایی است که حواس ما را پرت می کنند. همه ما می توانیم چند کار را همزمان انجام دهیم ولی لطفی در حق خود بکنید و در زمان تمرین گیتار ، زمان و مکان تمرین را فقط و فقط به تمرین گیتار اختصاص دهید. هنگام گیتار زدن از مغز، چشم ها، گوش ها، دست ها و پاها استفاده می کنیم، البته اگر قلب و روحمان را که به موسیقی احساس می دهد حساب نکنیم.

زمانبندی در آموزش گیتار

برای زمان آموزش گیتار زمان بندی کنید و فهرست تهیه کنید وقتی زمان مناسب برای تمرین را پیدا کردید، برای روزهای هفته برنامه ریزی کنید تا این زمان را به خاطر کارهای دیگر از دست ندهید، کمی خودخواه باشید، این زمان مال خودتان است. ابدا آموزش گیتار را رها نکنید تا بتوانید بر این ساز مسلط شوید.

نوآوری و ساختارشکنی در آموزش گیتار

به قصد آموزش گیتار ساختارشکنی کنید برای آموزش گیتار ساختار شکنی کنید. گاهی خوب است که انسان از خودش ابداع کند و یا چیزی را کم و یا اضافه نماید، قرار نیست شما همیشه دنباله رو باشید، می شود برای آموزش گیتار پیشرو نیز بود.

آموزش گیتار